Julegaver til medarbejdere – Har du styr på reglerne?
© Li Ding - stock.adobe.com

Julegaver til medarbejdere – Har du styr på reglerne?

2 min.

Alle julekatalogerne vælter allerede ind, og det betyder mange arbejdsgivere skal til at finde ud af hvad medarbejderne skal have i årets firmajulegave. Men hvordan er det med skatte- og momsreglerne – frygt ej, vi har her samlet et overblik.

Virksomheden

Som arbejdsgiver har du skattemæssigt fradrag på (jule)gaver til personalet, men ikke momsfradrag. Hvis der er tale om gaver der udtages fra virksomhedens varelager – skal der betales udtagelsesmoms.

Medarbejderen

Medarbejderen kan modtage gaver og mindre personalegoder for en værdi op til kr. 1.200, uden at skulle beskattes heraf. Julegaven tæller med i beløbet på kr. 1.200, MEN julegaver op til kr. 900 beskattes ikke.

Lejlighedsgaver fx fødselsdag, bryllup eller lignende, der ikke overstiger et passende niveau, beskattes ikke, der er ingen bagatelgrænse og disse tæller ikke med i beløbsgrænsen på kr. 1.200

Eksempel: medarbejderen har fået påskeæg kr. 200, vingave kr. 500 og julegave kr. 900, samlet beløb kr. 1.600 – Medarbejderen skal altså beskattes, men da julegaven er max. Kr. 900 er den skattefri, beskatningen bliver således på kr. 700.

Pas på med gavekort og kontanter

Hvis medarbejderne for gavekort eller kontanter som årets firmajulegave, er gaverne skattepligtige uanset beløb. Også her er der en udtagelse, hvis gavekortene er udsted til specifikke produkter, kan de være skattefrie fx. hvis gavekortet gælder til få udvalgte produkter hos en gaveudbyder på nettet eller tilsvarende.

Hvem har ansvaret for indberetning til skat

Medarbejderen har selv ansvaret for at medregne værdien, i ovenstående eksempel kr. 700, på årsopgørelsen.

Hvis den enkelte gave overstiger beløbsgrænsen på kr. 1.200, er det arbejdsgiverens ansvar at sørge for indberetning af beløbet.

Vingaver kan give en udfordring

Nogle virksomheder giver ofte vin som gave, enten som julegaver til personalet og eller til kunder – men pas på når der købes større partier ind ad gangen, så er der nemlig et krav om beholdningsregnskab.

Hvis virksomheden indkøber et større parti og konstant har en beholdning af vin, hvorfra der løbende tages, når der skal gives en vingave, vil det være nødvendigt at føre et beholdningsregnskab for at opnå skattefradrag. Af regnskabet skal fremgå modtager og anledning.

Kontakt os:

Revisor i Danmark
Helle Kaastrup
Revisor, cand.merc.aud
+45 5766 2473