ДОСТУП ДО РИНКІВ ПОСЛУГ У СФЕРІ АВІАЦІЇ МОЖЕ БУТИ СПРОЩЕНО

1 min.

22 грудня 2021 року у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект № 6405-1, яким планується значно спростити доступ до ринків послуг у сфері авіації та адаптувати повітряне законодавство України до законодавства Європейського союзу. 

Розробники законопроекту пропонують внести зміни до Повітряного кодексу України, зокрема скасувати:

  • сертифікацію послуг з наземного обслуговування. Згідно з проектом суб’єкти наземного обслуговування здійснюватимуть свою діяльність за декларативним принципом (тобто, без отримання будь-якого дозвільного документа) на підставі декларації про відповідність. Контроль за дотриманням ними вимог щодо надання послуг буде здійснювати експлуатант аеропорту (аеродрому); 
  • отримання сертифікатів агентами з продажу повітряних перевезень та суб’єктами, що здійснюють підготовку персоналу з організації та/або продажу повітряних перевезень;
  • обов’язковість експлуатації авіакомпаніями щонайменше двох повітряних суден;
  • отримання права на експлуатацію повітряних лінії для повітряних перевезень в межах України та в інших державах – для українських перевізників, а також чартерних перевезень в межах України для іноземних авіакомпаній.

В той же час, законопроект № 6405-1 містить низку змін, що стосуються відповідальності суб’єктів авіаційної діяльності:

  • Державіаслужбі надається право звертатися до суду із позовами. Наразі таке право законодавством не передбачене;
  • інспектори Державіаслужби зможуть забороняти суб’єктам авіаційної діяльності та авіаційному персоналу здійснювати свої права у разі виявлення загрози безпеці авіації;
  • пропонується запровадити відповідальність за перешкоджання виконанню обов’язків інспекторами Державіаслужби, збільшити строк накладення штрафу до одного року з дня виявлення правопорушення (замість існуючих нині шести місяців), та збільшити строк для сплати накладеного Державіаслужбою штрафу до 30 днів. Нагадаємо, що згідно з чинними нормами у суб’єкта є лише 15 днів для сплати штрафу до його стягнення у примусовому порядку. 

Окрім того, у разі прийняття законопроекту буде спрощено визнання Державіаслужбою певних дозвільних документів, виданих в інших державах, а також видачу сертифікатів експлуатанта та дозволів на виконання польотів щодо деяких повітряних суден, імпортованих в Україну. 

Ми вважаємо, що зменшення тиску та дерегуляція – це саме те, чого потребує авіаційна галузь сьогодні. Впровадження описаних вище змін може позитивно вплинути на ринки послуг у сфері авіації. Оскільки законопроект був розроблений на виконання міжнародних зобов’язань України перед Євросоюзом, існує велика ймовірність, що закон все ж буде прийнятий.

Зв’яжіться з нами:


Марія Степаненко
Юрист, ECOVIS Бондар та Бондар
Тел.: +38 044 537 09 10